Konstruerat språk, konstruerad förståelse, konstruerade individer... En socialt konstruerad värld.

Det är så fascinerande hur lätt vi bildar oss en uppfattning av våra medmänniskor, och trots att bilden motbevisas gång på gång så lever sterotyperna och förväntningarna kvar. Och beroende på hur vi bemöter människor, så skapar vi dem också. Vi försöker hela tiden bekräfta den förutfattade bilden vi hunnit måla upp och tänker inte så mycket på det som tyder på motsatsen.

Vi går omkring och tror att vi känner varandra, fast vi egentligen lever i våra egna socialkonstruerade världar. Vår objektiva verkligenhet tar vi inte som objektiv, vi tar den som sanning. Vår egen sanning.
Sen glömemr vi lätt att varenda människa vi känner, också lever i en socialt konstruerad, individuell dimension. Med sin egna sanning.

Även om vi tror att vi förstår varandra genom att prata och beskriva, så betyder svenska språkets ord så otroligt olika för oss alla, att vi omöjligt målar upp samma scenarion i våra huvuden trots att vi pratar om samma sak. Alla ord vi använder oss av är olika laddade för olika individer. Och vi vet aldrig helt säkert hur någon annan tolkar det vi säger.

Ett exempel är från förra veckan då jag tänkte uppdatera min status med "Mitt nya rum luktar raggarbil."
.. Sen slog det mig att jag förmodligen är rätt ensam om att se raggarbilslukten som någonting jättemysigt och härligt, och att många inte hade uppfattat det som någonting positivt laddat. Många har säkert dåliga erfarenheter av raggarbilar och då reperesenterar ju den lukten såklart en helt annan känsla än den gör för mig.
Meningen kunde alltså tolkas och misstolkas på så många olika vis att det är oändligt. Och så är det med hela det svenska språket.

Ett annat exempel är ordet "sjukhus", som kan jag tänka mig är oerhört varierat laddat mellan olika individer. Någon som haft en döende mor eller far, eller varit med om traumatiska sjukhusvistelser själv.. de kommer ju att direkt koppla ordet till de känslorna deras tidigare erfarenheter av ordet bär med sig.
Medan sjukhus kanske för mig är ganska neutralt laddat eftersom jag inte har någon större erfarenhet av sjukhus ur en negativ bemärkelse.


Nu stänger bibblo så jag måste kila!
Fler tankeställare kommer.... Garanterat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0