Learning to face all the facts of life

Rent allmänna saker man glömmer bort att tänka på men som dock kan vara väldigt viktiga att uppmärksamma eller iallafall ta sig en tankeställare om. Hur är jag som person? När du läst detta, tänk över ditt eget beteénde och klaga inte på någon annan innan du fastställt att du själv inte gör likadant.

Att hålla tyst då det egentligen kan vara bäst att säga någonting, det är vi människor bra på.

Tänk hur sällan vi säger alla fina saker vi tänker om människor, både som vi känner och inte känner. Varför gör man inte .detta, då någonting som är så väldigt lite, kan förgylla en hel dag för en annan människa. Det är så enkelt att bara säga det, och man blir nästan lika glad av att ge en komplimang som att få den, men istället så skiter man nästan alltid i att säga något

Eller om man har märkt en egenskap hos en person som gör att man undviker denna, eller som gör att personen blir undvikt av andra. Varför berättar man då inte det man uppfattat, så personen får en chans att ändra sig? Istället är man tyst och ser på trots att man kanske vet svaret. I det här läget är det nog oftast lättare att undvika att vara den första som säger.. och det finns risk för att hamna i gräl, så man låter helt enkelt bli. Trots att man vet att man borde.

Eller, egenskaper som man själv ofta klagar på att andra har, exempelvis att någon snackar mycket skit, pratar om sig själv hela tiden, inte lyssnar då man pratar till denne, är självisk, avbryter ofta i konversationer, inte städar undan utan lämnar istället åt andra, inte känner glädje för andra personer, bryr sig för lite.. osvosv, listan är lång. Poängen är att, ofta blir man irriterad på personer som har en eller flera av dessa egenskaper, men frågan är då: hur är du själv som person – ger du lika mycket som du förväntar dig att få?

Jag själv har (vad jag själv uppmärksammat) problem på 2 punkter, som jag själv avskyr då andra människor gör detta. Och det är att jag ofta pratar om mig själv på det sättet att jag berättar saker och historier som jag varit med om och det kan bli så mycket att ingen annan hinner få en syl i vädret ibland, och sen att jag själv ofta avbryter i konversationer för att berätta ”det har jag också gjort, då gjorde jag…..” Och då kan jag ju fundera lite, varför har jag 2 av dom mest irriterande egenskaperna jag vet? Kan tänka mig att det är många som gör saker som dom själv hatar då andra gör, fast än man säkert inte vet om det själv.

Ännu en sak, för att avgöra vilka personer man kan lita på, eller vilka personer som har dubbelmoral eller är falska så är oftast ett enkelt sätt att lyssna på hur dom pratar om sina nära vänner. Om en person pratar mycket skit om dom personerna dom umgås mycket med frivilligt, altså nära vänner, så är det ju nästan en självklarhet att denna person även snackar skit om dig.

Och till dig som snackar mycket skit och älskar att glädjas på andras dåliga sidor och dela med dig av allt möjligt skvaller, (man vet oftast själv om man snackar mycket skit.. hoppas jag?) Vafan är man då för en vän? Tänk på hur andra människor ser dig. Snackar du skit om dina vänner så är det antingen dubbelmoral av något slag, avundsjuka eller falskt.

 Min benämning av skitsnack är att du snackar om en person utan att du tidigare berättat det för personen det handlar om.

”jag tycker hon har klippt sig fult”
”jag tycker hon var falsk då hon berättade det där”
 ”jag tycker det var dåligt gjort av honom”

etz, get my point?
Om det är någonting du inte tycker om hos en person, vad gör det då för nytta att säga det till någon annan än själva personen? Snack som detta löser absolut inga problem, snarare skapar fler, eftersom saker och ting har sin väg att komma fram förr eller senare. Så ta diskussionen med personen istället för att gå bakom ryggen! Ingen kan ju förbättra sig om dom inte ens vet att någonting är fel, tänk på det.

Man kan inte bli arg på en person utan att gett personen en chans till förändring. Har man däremot redan försökt och ingenting hänt, då finns det kanske inte någonting att göra, antingen acceptera eller låta bli.

Tänk också på att det som är självklart för dig, behöver inte vara självklart för någon annan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0