lite språk-kurs då ;>


Har suttit på youtube och kollat lite klipp om svenska dialekter och blev sugen på att beskriva lite om dialekterna som jag har runt i kring mig här.

Litte brittisk engelska då!
Dom har ju en vana att dra ut på orden lite grann och ibland så tonas orden ihop med ett andetag typ :
So, I was wondering if maybe = sööuh, a wous wanderiihhiif mäibäi.

Och en annan brittisk mening!

Söu, a wås ån my waäj to wöö(r)k this måånin.. ba-ah a cuddnt fajnd mai fhårti-fhri paonds foh thä bass. Buggah!
=
So, I was on my way to work this morning.. but I couldn't find my fourtyfour pounds for the bus. Bugger!

På salongen där jag träffar någonting mellan 15-20 pers per dag så kan jag ju säga att jag stöter på en jävla massa olika dialekter, och den som jag verkligen hatar, den man fan inte fattar nå av, de är de som kommer från norra england, de mumlar när de pratar och går upp och ner i tonerna hela tiden. Man hör att de är engelska men man hör fan inte va de säger. Och engelskmännen tycker i princip samma om den dialekten som vi i sverige gör om sydskånskan.

Desäger till exempel inte my till mina, de säger mi.


Mi bradder å mi sisteh cam fråm skåålan(dt)
=
My brother and my sister come from scotland.


Och alla kunderna som frågar var jag kommer ifrån med tanke på MIN dialekt..
Jag ber dom alltid gissa vad dom tror först. Och jag måste säga att jag har fått gissningar från runt om hela vårt klot nästan, men de senaste veckorna så har kanada varit den överlägsna gissningen, och sen amerika med lite tveksamhet, men sen har jag även hört holland väldigt mycket, och tyskland och polen har också varit vanliga gissningar. Men jag kan ju bara tänka mig hur förvirrande det måste vara, lixom här har man lärt sig amerikansk engelska sen man var 7 år och sen nu plötsligt börjar man få influenser av den brittiska engelskan, så det blir en flummig blandning mellan dom båda, plus då att den scandinaviska brytningen/flowet finns där någonstans också. Haha.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0