alkoholkulturer, Sverige, England, Spanien

Jag har ju verkligen fått lära mig mycket om olika folkslag och kulturer, traditioner, livstilar & vanor, och inte bara de engelska.

Alkoholkulturen är ju väldigt intressant.

Hur kommer det sig att vi i Sverige oftast är svinbakis och ligger inne hela dagen efter? För att vi super på ett heeelt annat sätt, hemma i Boden drar man ju igång vid 7-8 tiden och kör fullt ös från start, är ganska kalas redan vid 10, sen vid 11 så stapplar man sig till krogen, vid det laget är vi så fulla att vi är kapabla att promenera i strumpbyxor trots att det är 25 minusgrader. Väl på krogen så dansar vi oss svettiga, sen vid 2-3 tiden då det stänger så far vi hem, fyllekäkar och totaldäckar. Dagen efter infinner sig bakfyllan och vi ligger gärna inne åtminstone halva dagen.

I England dricker man en öl varje dag om man känner för det. Ibland två, och ibland festar man till rätt rejält trots att det är tisdag och man börjar 8 dagen därpå. Gränsen för när man är alkoholist skulle jag vilja säga är jävligt svår att hitta här i England. I Sverige är man ju basicly alkoholist om man skulle dricka mer än 2 dar i veckan.

I Spanien är alkoholkulturen jääävligt avslappnad. Min flatmate Juan berättade för mig att i hemma i spanien så köpa han och hans kompisar alltid några liter öl och sätter sig i någon fin park om sommaren, där sitter och och delar på flaskorna och socialiserar. Ungefär som det svenska "fika på stan", bara att där dricker dom öl. Och varje dag. Där dricker dom sig inte apfulla heller, inte i närheten på samma sätt som vi gör i Sverige. Däremot så festar dom ju till det ibland, men då börjar dom dricka vid 5-7 tiden och dricker låångsamt, och kanske vid 10 tiden är dom salongs/taggade sen vid 2-3 tiden på morgonen så ÖPPNAR krogarna, och då festas det till 6-7 på morgonen. Sen om dom ska upp och jobba kl 8 och bara hinner sova 1 timme så är det inte det hela världen, det händer då och då.

Det är för mig helt ofattbart. Jag hade ALDRIG pallat gå till jobbet om jag var full/bakfull och bara sovit en timme eller två. Det finns inte i min värld.

Men för oss svenskar handlar det ju mest om att utmana sig själv och bli så full som möjligt, i stora drag. Man dricker och dricker, och tillslut har man tappat den där självinsikten och man skämmer ut sig utan att tänka på det. Men alla andra är ju lika fulla, så dom minns inte hur skämmig man varit, och de har förmodligen varit lika skämmiga själva. Sen garvar man åt bilderna dagen efter. That's it.

I Spanien handlar det egentligen inte så mycket om att vara full, där trivs de inte när de råkat bli sådär redlösa som vi norrbottningar är så jäka duktiga på. De kan lika gärna fara nyktra till krogen och dansa till 6 på morgonen, och de gör dem också.

Jag kan väl inte tala för alla, men jag tror inte det är många som skulle kunna fara till krogen nykter i Boden och dansa tills det stänger, och faktiskt ha haft lika kul om om du vore kalas.


Det är så intressant hur det kan skilja sig så mycket från land till land. Och nog visste jag ju mycket av det här innan, men jag tror det intressanta var att diskutera om det med någon från andra sidan. Någon som inte riktigt förstår sig på charmen med det svenska festandet. Intressanta tankar om våran kultur, som vi nog aldrig riktigt tänker på för att vi är som inramad i den.

Kommentarer
Postat av: Fredrika

Vår kultur... hmm den bild du ger av norrbottningar och svenskar passar bara in på ungdomar - även om jag visst håller med om att vi i Sverige i högre utsträckning än folk från andra länder som jag mött dricker oss packade (men beteendet att dricka sig packad brukar för de flesta gå över vid 20-25 års ålder beroende på hur fort man mognar) :o)Alkoholism handlar inte om hur ofta man dricker utan om ifall man är beroende, dricker man ofta så ökar förståss risken att bli beroende. Att inte kunna gå på en fest utan att dricka, att förknippa helg med alkohol, att uppleva livet fattigt tråkigt och meningslöst om man inte festar till det lite då och då med alkohol, att vara socialt hämmad utan alkohol, att förknippa alkohol med avslappning och känna att man behöver en öl/drink för att landa efter jobbet - är exempel på symptom på begynnande eller etablerad alkoholism :P se dig omkring i England.... alkoholisterna är många där.Men de ser det inte nödvändigtvis som ett problem - förrän personen inte längre klarar av att sköta sitt jobb. Det är den vanliga måttstocken både där och här, men skadorna man orsakar genom sin alkoholism är vid det laget som regel ohyggligt omfattande i alla fall (barnmisshandel, sabbad hushållsekonomi, skilsmässa, uppbrutna vänskapsrelationer, förstörd egendom, skuldsättning osv... för alkoholism är sällan ett isolerat problem - utan ett i en ständigt växande hög av problem som långsamt drar människan ned i skiten).Delar av denna rapport är rätt intressanta: http://ec.europa.eu/health-eu/doc/alcoholineu_sum_sv_en.pdf

2011-10-30 @ 12:50:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0