Allt runt omkring förändras, är du fortfarande densamma?


Världen är i förändring hela tiden, och vi människor befinner oss i ständig rörelse.

Klart att vi också förändras.
Det är oifrånkomligt att vi lär oss av våra erfarenheter och utvecklas hela tiden. Samtidigt som vissa bitar byggs på och uppmärksammas extra mycket i perioder, så är det även bitar som faller bort.
På gott och ont såklart, men i praktiken så tror jag inte det är någonting vi kan eller bör försöka göra någonting åt. Det hör till naturens gång att det är på det viset vi människor fungerar.

Rent teoretiskt betyder det att barndomsvännen du träffade för 1 år sedan, inte alls är samma person idag som då ni sist sågs. Inte heller är den 10 år gamla bilden du har av dina föräldrar sann.

Om vi bemöter människor utifrån hur dem varit, hur dem sett ut, gjort och betett sig förr, så tar vi dem tillbaka till den versionen av sig själv de var då. Det kan leda till missförstånd, förvirring eller ibland också besvikelse. Men att öppet och neutralt bemöta varje människa, och verkligen ha i åtanke hur mycket som kan ha hänt sedan sist, ja då öppnar du också möjligheten för en relation i utveckling, en uppgradering.

Att istället stanna upp och bli besviken, kanske till och med ifrågasätta, leder istället till en negativ utveckling. Det behöver inte alltid vara i egoistisk anda man vill ha tillbaka en person till den tidskapseln man själv befinner sig i, men ofta är det tyvärr så.

Vi måste kunna acceptera att varje individ här på planeten ständigt förändras. Ibland kan en märkbar förändring ske först efter en lång tidsperiod, medan de andra gånger kan gå väldigt fort. Det vi bör komma ihåg då är att det är möjligt att du själv stått i en ganska låg förändringfas, samtidigt som din vän befunnit sig i en formel 1 bil. Och det är ofta i dessa typer utvecklingskurvor man kan se relationer kollidera med varandra.

Om du reflekterar över ditt mående, och de två störta motpolerna i ditt mående det senaste året, så ser du med stor sannorlikhet en markant skillnad. Säkerligen en skillad i hur socialt engagerad du var, vad du gjorde på fritiden, hur du presterade på skola/jobb, hur du prioriterade din tid och hur pass intresserad du var i omvärlden.

Denna stora skillnad som innefattar ett år för dig kan vara en vecka för din medmänniska. Hur vi mår, vad vi gör, var vi befinner oss, vilka människor vi träffar och hur mycket detta hinner förändras under givna tidsperioder betyder mycket för vår personliga förändring. Ta ett steg tillbaka och fundera på din nästa, vad har denna människa upplevt sedan vi sågs sist? Hur har han/hon mått? Vilka sammanhang har den befunnit sig i?
Med den typen av nyfikenhet har man byggklossarna för att kunna möta och utveckla en gammal relation. Vi måste vara nyfikna för att få veta och vi måste veta för att kunna förstå. Och att vilja förstå varandra den absolut tyngsta delen i en vänskap.

Finns inte den nyfikenheten så finns där ingen genuin vänskap heller.

Kommentarer
Postat av: Fredrika

Precis!! Du är så fantastiskt klok så jag blir helt rörd ända in i ryggmärgen <3

2012-11-20 @ 23:57:23
URL: http://blogg.coachfredrika.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0