intressesmurfarna hoppar, men någon snodde studdsmattan

Blir gääälen! Sitter och jobbar på forskningsplanen som vi ska har färdig till i mitten av nästa vecka. Har hittat världens mest intressanta ämne, beroendepersonlighet, att forska om... problemet är att vår forskningsplan ska ha 3 sidor av tidigare forskning- och det finns ju fan ingen forskning om just detta!!! Tycker det är helsjukt, då det är ett så pass viktigt område!

Delar med mig av min problemformulering/inledning för den intresserade!

Det finns idag mycket forskning kring missbruk av både narkotika och alkohol, sen finns även forskning kring andra beroende som inte är lika uttalade. Det som gjorde mig intresserad av just beroendepersonlighet var att det syftar på att det finns ett samband mellan alla typer av beroenden. Dvs. att någon som är beroende av sex eller har ett osunt beroende till mat eller liknande, med stor sannorlikhet lättare skulle fastna i ett drog- eller alkoholmissbruk. Detta samband är någonting som ännu inte har studerats i den uträckning jag anser att det behövs. Jag tror det skulle bidra med nya insikter som skulle kunna vara av stor betydelse för utvecklingen av nya behandlingsmetoder.

Så som jag uppfattat den forskning och litteratur jag läst, är begreppet beroendepersonlighet något oklart. Vissa formulerar det så att beroendepersonlighet är någonting en missbrukare utvecklar någonstans under själva missbruksfasen. Exempelvis att en persons prioriteringar och värderingar förändras efter att denne börjat bruka droger.
Andra antyder att det är den beroenderelation som uppstår för den medberoende individen gentemot missbrukaren, dvs att en beroendepersonlighet utvecklas till missbrukaren, eftersom man som medberoende präglas av hur denne mår.
Den tolkningen jag anser korrekt, och som också komma vara den röda tråden och grunden för denna undersökning ligger i att begreppet beroendepersonlighet syftar på att en människa tenderar att ha lättare att bli beroende, inte nödvändigtvis av droger eller alkohol utan av vad som helst.

Min tanke är att om sambandet mellan alla typer av beroende skulle göras tydligare, skulle det vara lättare att redan i tidig ålder kunna uppfatta dessa ”symptom” hos barn. Därmed skulle vi ha större chanser att förebygga så att individen inte längre fram fastnar i någon typ av missbruk.

Så frågan är; kan vem som helst bli missbrukare eller finns det vissa människor vars personliga egenskaper utgör grunden för att ett beroende ska uppstå?

Kommentarer
Postat av: Fredrika

Det är ju ett superintressant forskningsområde och definitivt något även jag tycker behöver byggas mer kunskap kring. Orsakerna bakom missbruk tror jag bestämt att många forskat på genom årtiondena, kanske inte i Sverige men absolut i America så leta däråt. Jag tror inte det är så bra att i en formulering inför forskning ange vad du anser korrekt ;o) men med ett enkelt byte av ord kan du ange att det är inriktningen på just denna forskningsansats. Åh vad spännande det vore om ni sen fick fortsätta och faktiskt forska vidare utifrån er ansats. Lycka till med skrivandet.

2012-11-19 @ 08:42:35
URL: http://blogg.coachfredrika.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0