kausala samband, en faktor utlöser en annan, som utlöser en annan, som utlöser en annan osv

Personliga insikter om livets känslor, sammanhang och uttryck är bland de mest intressanta jag vet. Framför allt när jag själv får dem, men också att vara med då andra upplever dem.

Dessa insikter söker jag medvetet varje dag och i de mest ologiska sammanhangen. Men det resulterar också i massvis av nya insikter per vecka, eller dag. Vilket i sin tur leder till en ofantlig självkännedom och utveckling.

Jag vet exemeplvis redan i förväg hur jag agerar i specifika sammanhang, hur det får mig att känna, vad jag utstrålar och vad jag VILL utstråla, hur jag agerar, bemöter, tänker osv.
Exempelvis om jag som lyssnare möter en pratare. Eller om jag som lyssnare möter en långtråkig pratare. Eller en aggresiv pratare, en bitter, en uppmuntrande, en kritisk, en handikappad, en upprörd, en tjatig, en överlägsen, eller en pratare med combos av olika sinnestämningar.

Ja, jag är helt enkelt förberedd på mina egna känslor, och medveten om mina fördomar och hur de påverkar mig. Exempelvis att jag vet vilka fördomar som väger tyngst, och VARFÖR. Och hur de påverkar möten med de människor som mina fördomar innefattar.

Jag får oftast mina insikter genom att läsa böcker, exempelvis utvecklingpsykologi, då kan jag plötsligt kan känna igen mig i ett sammanhang, läsa frenetiskt en stund om vad det beror på, hur det blir så, men framför allt varför - och så får jag i de bästa fallen en liten (eller stor!) aha-upplevelse.
Förutom att snappa upp självinsikter från böcker så gör jag det också från filmkaraktärer genom att se hur vissa personlighetstyper framförs osv. Men också genom vanliga sociala situationer, exempelvis studerar en grupp jag befinner mig i, vilken roll jag har och varför, samt tänker på de olika karaktärsdragen vi i gruppen har och hur de påverkar varandra.
I helgen under projektledarutbildningen jag var på genom Rädda barnen, så fick jag massvis av självinsikter bara genom att lyssna på deras föredrag. Jag lyssnade på beskrivningarna de gav av olika sätt att hantera situationer, placerade in mig själv i den kategorin jag tyckte mig passa bäst i och funderade därefter i vilka fler sammanhang som jag tillhör den kategorin och vad det isf bidrar till osv.
Men främst av allt, nuförtiden, så är det skolans föreläsningar och litteratur som ger mig flest insikter i vardagen. Exempelvis genom att kunna få ord på beteenden jag inte haft i mitt ordförråd tidigare, eller begrepp jag inte visste fanns. Allt sådant som jag inte känner till försöker jag alltid att applicera på mig själv, för att se om det stämmer överens eller inte. Och antingen så ger det ju en insikt om mig själv och hur jag är, plus eventuella anledningar till att det är så - eller så blir det en insikt om andra människor, någon jag känner, gruppsammanhang jag varit i osv

Ett exempel på vad tidigare uppmärksammat och tänkt på men inte haft ord till förrän skolans föreläsningar är "socialkonstruktivism" och allt vad det innebär. Därefter kunde jag kategorisera in mig som en "Socialkonstruktivist" eftersom sjukt mycket av vad det innebär stämmer överens med mitt tankesätt. Egentligen så säger man inte att någon är eller inte är en socialkonstruktivist, men det jag menar med det är att jag håller med teorin om socialkonstruktivism så mycket att jag törs identifiera mig själv genom den. Men om någon hade frågat mig tidigare så hade jag ju aldrig kunnat beskriva mig själv som socialkonstruktivist, eftersom jag inte kände till begreppet.
För övrigt finns nog ingen superkort och tillräckligt givande förklaring på vad det innebär, men ungefär så lyder teorin att allting är socialt konstruerat, ord, betydelser, rätt och fel, kön, begrepp osv,- de finns helt enkelt inte förrän vi människor har satt ord på det, och direkt vi ger det ett ord så tillämpar vi en värdering till det, som i sin tur tolkas olika av alla beroende på deras tidigare erfarenheter av liknande sammanhang. Och när de tolkas olika så leder de till nya sociala konstruktioner osv. Ja, det finns jättemånga infallsvinklar. Men det får jag gå in djupare på en annan gång, då klockan inte är två på natten och jag ska upp tidigt dagen därpå ;)

En liten fotnot,
Jag var förmodligen ett sånt där barn som frågade "varför?" tusentals gånger i följd, Varför gör man så? Aha okej, men varför är det viktigt? Mhm, men varför var det i sin tur viktigt? Varför är det så? Varför vill man det? Varför det??? -(???????????????????)

Sån är jag iallafall nu, fast med större ordförråd och språkkunnighet, dvs lyxen att kunna formulera frågorna på ett mer kamouflerat och varierat vis, utan att det blir allt för tjatigt ;) Sen så är nog de mesta frågorna bara till mig själv och handlar om just mig själv.

Men det äääääär ju så intressant!

Trots tvåhundra(!) dataskrivna a4 sidor analyser, utvärderingar, teorier, samband, förklaringar osv.. så finns det alltid någonting nytt att analysera. Tänk så fantastiskt, att aldrig tar det slut heller!

Kommentarer
Postat av: Fredrika

Jepp du var precis ett sånt barn, inte extremt eller ovanligt mycket frågvis utan precis helt normalt frågvis. Den största skillnaden mellan dig och andra barn jag känner till är att du bara gjorde en kortare paus med dina varför... för du kom ganska snabbt underfund med att du kunde fråga även andra än mamma och pappa. Det är inte alla som kommer på det och därmed stannar i utvecklingen när de inte längre orkar med frågorna eller om de inte alls funkar till att svara på frågorna :o)

Jag tror att ju fortare ett barn med förtroende vänder sig ut i världen desto mindre är risken att vetgirigheten och utvecklingsivern kvävs. Barn som får sitt förtroende för människorna i omvärlden sargat eller som inte vågar vända sig ut i världen av andra skäl tror jag inte kommer lika långt i sin personliga utveckling - lika tidigt. Alla kan komma ikapp, alla kan utvecklas och det är aldrig för sent att vakna upp och börja tänka.

2012-11-20 @ 18:00:45
URL: http://blogg.coachfredrika.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0