icketänk dag 2, politiken invarderar min meditationszon

Att inte tänka filosofiskt är ju lite som att gå och meditera hela dagen.
Så fort en tanke kommer så låter jag den gå. Nej, inte riktigt kanske.. Men jag känner ju marken mot fötterna betydligt mer än annars när jag inte svävar iväg. Men det är på gott och ont, för jag utvecklas ju onekligen av mina långa tanketrådar i filosofiska spår. Men i slutändan förvirrar jag nog mig själv minst lika mycket. Så utveckling eller välmående blir då den ultimata frågan.. och även om jag vill svara utveckling så förstår jag att Jo, välmåendet måste få komma först. Så jag fortsätter med mitt försök att inte tänka.

Uppmärksammade att det imorgon kommer vara demonstrationer på universitet runt om i landet för att förhindra att lagförslaget om en accepterad syn på privatisering av högskolor ska slå i kraft. Och då blev jag tvungen att ta mig en tankeställare ändå, fast än jag lovat mig själv att inte tänka.

Jag är någorlunda för en privatisering av grundskolorna, för att konkurrensen den innebär för de kommunala skolorna är viktig då det tvingar dem att hålla sig uppdaterade och i ett ihållande strävande av förbättring och nytänk när de inte har monopol, och alltså förr eller senare blir tvungen slopa den konservativa och forskningsignoranta attityd som fortfarande råder. Därmot tycker jag verkligen inte att universitet och högskolor ska låtas privatiseras, då universitetens status idag är betygsberoende och alltså inte äger sin status genom det finansiella, eller genom sina specifika urvalsprocess vid antagning.. som jag befarar kan bli fallet om privatisering tillåts. Då skulle inte alla ambitiösa elever kunna söka till det universitet de vill gå på, utan så som i USA och många andra länder så småningom om tvingas söka till det universitet de har RÅD till. och så får det aldrig någonsin bli i vårt land. Aldrig! Såå... jag lyckades alltså reda ut den ståndpunkten hos mig själv.

..Men sen började jag läsa om andra aktuella politiska frågor. Och då kom jag på mig själv med att tänka så det luktade bränt igen. Vilket jag ju vill undvika. Det är precis som psykologin, för stort, för krångligt, för abstrakt och luddigt. Om än inte filosofiskt, så krävs det många tankar som ska bollas samtidigt för att behålla objektiviteten.. Och då måste jag ju tänka. Så nej. Inge mer politik, iallafall inte idag.

Nu ska jag ta igen den sömn jag missade igår. Godnatt!

Kommentarer
Postat av: Anna

Höja nivå på skolors kompetens är bra, för de det gynnar eleverna. Problemet är väl som alltid pengarna som styr. En skola med kommunal huvudman som får ett överskott kan använda pengar tillbaka till skolan eller till andra verksamheter i kommunen vilket i förlängningen gynnar medborgaren. Privata skolor med privata huvudmän använder ev överskott till vinstuttag, det har dessutom visat sig att ägarna till de bolagen är placerade utanför Sverige. Alltså finns vinsten inte ens kvar i Sverige. När dessutom vinsten, läs vinsten, visat bli för låg så lägger bolaget ner skolorna, eleverna hamnar tillbaka i kommunala skolor som ej fått ta del av skolpengen för just den eleven.
Detta är inte okej!

2013-11-14 @ 07:50:42
Postat av: Anna

Skulle kanske säga att om det blev tydligt vad vinster skall hamna och tydliga krav på privata huvudmän, då kan det vara okej.
Roligt att följa dina kringelkrokar Madde, fast ibland svänger det rejält och jag tappar tråden. Men så vips är du på en bana igen!
Gillar dig! <3

2013-11-14 @ 07:53:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0