.

En liten tanke om normalitetsträvan och anpassning i dagens mest populära medie, Facebook.

De statusupptateringar vi gör på facebook, är med stor sannorlikhet är en personlig spegling av de statusuppdateringar vi själva ser i vårt nyhetsflöde.

Har man exempelvis ett flertal nyblivna mammor som postar bilder från sina morgonpromenader med barnvagnen, så är chansen också större att du själv också postar en bild då du är ute och morgonpromenerar med bäbis i barnvagn. Eller som den ihållande trenden att posta middagstipsen på facebook.. det blev en smitta så stark att även de minst fabulösa middagarna kom upp på bild, från de minst engagerade hemmakockarna. Varför? Jo, sannorligt hade denna en mängd facebookvänner som också postade likande bilder. Har man då istället en stor andel konstnärliga facebookvänner är det mer sannorlikt att du själv lägger fokus på att posta konstnärliga bilder. Eller, som i min generation då många just flyttat hemifrån de senaste åren, postar bilder på sina lägenheter och dess inredning.. Det blev också en typ av facebooktrend, som smittade dem som inte hade en tanke på sin egen möblering men ändå delade med sig av den. Som köpt en blå vas till en orange inredning och inte alls egentligen vill visa upp stil, bara sitt hem.

Ja, det är ett lustigt fenomen som vi nog är många som glömmer förhålla oss till. Att du stör dig på en viss typ av uppdateringar som kommer från en eller flera personer på din facebook, har alltså en förklaring. Ni har helt olika kretsar av facebookvänner som påverkar vilka statusar ni väljer att posta. Väljer man att i sitt nyhetsflöde stanna upp och vila ögonen på vetenskap, onödig fakta och intressanta upptäckter så är det alltså troligt att dessa formar vad du själv väljer att skriva, samt hur du väljer att formulera dig. Vissa skriver mest låttexter, andra skriver metaforiska buskap, andra postar bilder på sina husdjur eller barn, sina resor eller sin vardagliga eller exklusiva shopping. Andra skriver om bilar, motorer, väderuppdateringar. Bilder på festligheter, nöjen, lyx eller glädje.. eller djupa, depressiva, koochhjälpmigjagärsuicidal uppdateringar.

Facebooknormen beror alltså på de uppdateringar du ser i ditt eget nyhetsflöde, och denna norm är någonting vi, precis som med alla andra normer, är svaga för. Vi som människor, formas lätt av hur andra är och hur vi tror att vi själv bör vara. Även på det sociala medie som facebook utgör.

Så nästa gång du blir irriterad på den där personens överdrivet lyckliga uppdateringar, eller den andres överdrivet depressiva.. tänke en eller två gånger innan du dömer. Ni har definitivt inte samma facebooknorm, för då hade du inte reagerat alls.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0